Beste Whatsapp alternatieven

Als Whatsapp niet bevalt, zijn er veel goede alternatieven. Veel mensen die een Whatsapp alternatief zoeken zijn niet tevreden met de privacy opties. De encryptie is uitstekend, maar de app is van Facebook en dat bedrijf staat er om bekend persoonsgegevens te verzamelen als een enorme online stofzuiger. Het is dus begrijpelijk dat sommige gebruikers een andere manier zoeken om te chatten met vrienden, familie en andere bekenden. Maar welke app is dan het beste? Wat zijn de voor- en nadelen van die apps?

Line is een slecht alternatief voor Whatsapp

Line is een chat programma dat erg lijkt op Whatsapp. Deze app wordt in de westerse wereld niet veel gebruikt. De app word met name veel gebruikt in Azi√ę. In Aziatische landen verkiezen mensen Line zelfs boven Whatsapp. Eigenlijk zijn er maar weinig verschillen. Het is met Line mogelijk om alles te doen wat je ook met Whatsapp doet. Line heeft enkele instellingen die aangepast kunnen worden waardoor de app nog meer privacy biedt. Line is echter niet veiliger of beter dan Whatsapp, het enige verschil is dat Line niet in handen is van Facebook. Wie een zwaar beveiligde chat app zoekt, kan Line dus beter niet gebruiken. De Line app is te verkrijgen voor iPhone, Android, Windows Phone, BlackBerry (alleen spraak, geen video) en Windows & Mac computers.

Wire is veilig en open source

Wire is een open source app, beschikbaar voor alle mogelijke platformen. Omdat deze chat app open source is, is het ook mogelijk om de broncode te downloaden en Wire volledig aan te passen. Deze chat app biedt van alle apps die wij hebben getest de meeste privacy en lijkt de beste beveiliging te hebben. Berichten worden, net zoals bij Whatsapp, verzonden middels end to end encryptie, waardoor niemand kan meekijken. Alles, van het delen van het scherm, videobellen via Wire, gewoon bellen, het delen van bestanden, alles gebeurd middels end to end encryptie.

Een telefoonnummer is niet vereist, wat bij bijna alle andere chat apps wel het geval is. Ook is het niet nodig om Wire toegang te geven tot contactpersonen en nummers. De makers zitten in Zwitserland, een land dat persoonsgegevens en internet privacy zeer hoog in het vaandel heeft staan.

Wire is een van de veiligste chat apps die wij tot op heden hebben getest. De app is trouwens ook beschikbaar voor teams, erg handig voor bedrijven dus. Wire is verkrijgbaar voor Android 4.2 en hoger, iOS 8.0 en hoger, MacOS 10.9 en hoger, Windows 7 en hoger en de broncode is beschikbaar voor ontwikkelaars die de app willen aanpassen. Wire heeft net een online chatfunctie die vrijwel dezelfde opties biedt als Whatsapp web. Middels Chrome, Firefox, Edge en Opera kan je vanuit de browser chatten met iedereen die Wire gebruikt.

Telegram Messenger

Telegram Messenger lijkt veel op Whatsapp. Deze chat app is ontwikkeld door een Rus, die ook de ontwikkelaar is van de Russische social media website, VKontakte. De Rus, Pavel Durov, kreeg problemen met de Russische overheid toen hij deze geen toegang wou verschaffen tot zijn sociale netwerk. Hij vluchtte naar Duitsland en ontwikkelde daar Telegram Messenger. Telegram Messenger is open source, de broncode is dus openbaar, zoals dat ook bij Wire het geval is. Ontwikkelaars kunnen deze app dus verder ontwikkelen.

Berichten en gesprekken zijn niet encrypted. De verbinding waarover ze verzonden worden wel. Dit betekend dus dat Telegram Messenger niet echt veilig is voor mensen die hun privacy hoog in het vaandel hebben. Telegram Messenger kent een ‘Secret Chat’, een geheime chat functie en het is mogelijk om berichten achteraf te vernietigen, aan beidde kanten. De minimum tijd voor de automatische vernietigsfunctie is 2 seconden, het maximum 7 dagen. Telegram is geschikt voor iPhone, Android, en Windows smartphones. Maar er het is ook mogelijk om de app te installeren op Windows, MacOS en Linux distibuties. Ook is het mogelijk om, net zoals bij Whatsapp web, vanuit een browser te chatten.

Signal het veiligste alternatief voor Whatsapp

Van alle app’s die wij hebben getest is Signal zonder enige twijfel het veiligste van allen. Zelfs Edward Snowden beweert Signal te gebruiken omdat het de veiligste manier zou zijn om te communiceren. Alles is volledig end to end encrypted, berichten, gesprekken, toegang tot bestanden en de verbinding waarmee contact word gelegd. Meerdere chat apps bieden deze optie. Het verschil is dat de beveiligingssleutel om toch toegang te kunnen krijgen tot de berichten en gesprekken niet word opgeslagen bij Open Whisper Systems, het bedrijf achter de app. De beveiligingssleutel staat op de telefoon van de gebruiker. Hierdoor kan niemand ongewenst toegang te krijgen, zelfs opsporingsdiensten kunnen de berichten van Signal gebruikers niet onderscheppen noch decoderen. Dit maakt Signal de veiligste chat app die men momenteel kan vinden, een beter alternatief voor Whatapp is er niet.

Signal is beschikbaar voor Android en de iPhone. Er is ook een Signal extensie voor Chrome, waarmee het mogelijk is om Signal te gebruiken vanuit de browser, zoals dat ook kan met Whatsapp web.

Whatsapp alternatief gevonden? Let wel hierop!

Als je een alternatief voor Whatsapp hebt gevonden kan je deze installeren en gebruiken. Alle chat apps hierboven zijn gratis te downloaden en er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik, mits ze over WiFi worden gebruikt. Er is echter 1 groot nadeel waar sommige mensen geen rekening mee houden. Wie Line, Wire, Telegram Messenger of Signal gebruikt kan niet chatten met Whatsapp gebruikers, dat kan alleen met Whatsapp. Wil je perse overstappen op bijvoorbeeld Signal? Zorg dan dat de contactpersonen waarmee je veilig wilt chatten Signal ook installeren.

Beste Whatsapp alternatieven
5 (100%) 2 votes
Titel
Whatsapp alternatief dat wel veilig is?
Naam artikel
Whatsapp alternatief dat wel veilig is?
Beschrijving
Whatsapp is een fantastische chat app maar veel gebruikers vragen zich af of er geen veiligere app is om berichten te verzenden.
Auteur
Uitgever
Dutch Unity
Logo